Skip to main content

VIINAPIRU OKSALLA ISTU

Suomalaiset juovat tänään alkoholia enemmän kuin koskaan historian aikana.
Korona on yksi tekosyy ottaa enemmän viinaa ja entistä salaisemmin piilossa muilta, kotona tai mökillä. Lukkojen takana, pimennettyjen verhojen hämärässä on  helpottavaa aukaista viinipullo ja tuudittautua turvallisuuteen. Muutaman lasin jälkeen juodaan aperitiivi ja snapsit päälle.

Juoppo muistaa nauttia Illalla yömyssyn, aamulla terveydeksi ja taudin torjujaksi konjakin.

Maski naamalle ja kauppa reissun yhteydessä saadaan lisää juotavaa. Netistä voit tilata suoraan kotiin erilaisia juomia. Samalla netin kautta pääsee tutustumaan  muihinkin huumaaviin aineisiin. Miten helppoa on sotkeutua päihteisiin ja jäädä koukkuun.
Sotkamossa on ollut ennätyksellistä poliisien tulo kotiin ja muualle selvittämään riitoja. Ihmiset, jotka normaalisti elävät rauhallisuuden perikuvina ovat nyt  raivokkaita ja vahingoittaneet läheisiä. Lapsia on hakattu, vaimo saanut nyrkistä, välillä ukkokin piesty. Lisää viinaa ja hampaat kurkkuun, muuten koronaan hukkuu.

Onko Suomen kansalla enää mitään mahdollisuutta selvitä, selvitä pöhnästä?

Venäjällä juotiin 70 vuotta ja Gorpa sai putken poikki ja porukka krapulassa kakisteli ja osa selvisi.

Koronastako uusi Gorpa meille. Lainsäädännöllä kiinni alkoholin tuottaminen ja jakelu. Kansa voisi ainakin vähän päätä ravistella ja mieltä selvitellä.

Hoitomuodoissa pitää lopettaa sijaispäihteen anto lääkkeenä. Tilalle Minnesota ja muita hoitoja, millä saadaan aikaan elämäntaparemontti. Vertaistuki pitää ottaa  kunniaan ja jatkolle keskustelua sekä tukea.

Mitä kalliimpaa ja vaikeammin on alkoholia ja päihteitä saatavilla, sen vähemmän niitä käytetään.

Kevennetään kuitenkin vähän. Naapurin Veikko oli ottanut useamman päivän viinaksia ja olutta. Saapuipa hän meille kyselemään krapularyyppyä edes jotain vahvaa yskänlääkettä. Silloin minulle poikasena välähti. Kerroin äidin kieltäneen minkään antamiseen. Lupasin kuitenkin yhden ryypyn pullosta, vain yhden. Veikko ryyppäsi ja imi pullosta sitä ainoaa pitkään ja hartaasti. Pikkuhetken katsoin vaikutusta ja sitten lähti setä nytkähdellen kohti ulko-ovea. Rappusilla kontallaan sappea oksentaen ja vesi silmistä valuen oli jymäytetty mies. Huokasin helpotuksesta, olin päässyt eroon kokonaisesta kalanmaksaöljy pullosta.

Äidillä taas oli lohdutuksen sana isälle, kun hän kuolemaa valitti juominkien jälkisaatossa. ”Onpahan yksi juoppo vähempänä tästä maailmasta”.